Vergroot de luchtdoorlaat zonder warmte verlies met de zelfregulerende ventilatie-unit ZZZ 214K van VELUX en Renson
Zelfregulerende ventilatie-unit

We brengen gemiddeld 90% van onze tijd door in gebouwen. Dat betekent dat voldoende ventilatie direct invloed heeft op onze gezondheid. Om de ventilatiecapaciteit te vergroten, is het in de meeste typen VELUX dakramen mogelijk een zelfregulerende ventilatie-unit te plaatsen. Naast een EPC-reductie draagt het rooster bij aan een aangenaam binnenklimaat en wordt tocht tot een minimum beperkt. Daarnaast kan een zelfregulerende ventilatie-unit* perfect gecombineerd worden met mechanische ventilatie in uw woning. Het één versterkt het ander. Deze speciale zelfregulerende ventilatie-unit is speciaal voor VELUX dakramen ontwikkeld in samenwerking met Renson. De kap is optioneel verkrijgbaar en vervangt de standaard kap van VELUX dakramen.

*Wilt u in combinatie met dit product een VELUX buitenzonwering installeren, kies dan voor buitenzonweringstype MIV.

Ventilatiewaarden

De zelfregulerende ventilatieopening (ZR rooster) wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten. Door deze winddruk geregelde ventilatie ontstaat er veel minder tocht en zal de ruimte binnen het stookseizoen minder snel afgekoeld worden. De ventilatie stroom blijft op een continu niveau waardoor het stookgedrag veel minder wordt beïnvloed dan bij handmatig regelbare ventilatie openingen. Om deze reden levert het nieuwe zelfregulerende ventilatie rooster (ZR rooster) een reductie op in de EPC berekening.

Hierbij onderscheiden we drie natuurlijke ventilatiesystemen:

  • C2a: standaard zelfregelende roosters die bij een drukverschil van 1 Pascal terugregelen
  • C4a: zelfregelende roosters i.c.m. CO2 sturing op de afvoer gemeten in de woonkamer
  • C4c: zelfregelende roosters i.c.m. CO2 sturing op de afvoer gemeten per verblijfsruimte

Het rooster dient dan een onderdeel te zijn van het complete woonhuisventilatie systeem en is ontwikkeld in samenwerking met Renson. Er is een ventilatie unit voor zowel de tuimelvensters (type GGU en GGL) als uitzettuimelvensters (GPU en GPL). De ventilatie unit is alleen toepasbaar op de nieuwe generatie dakramen. Voor bestaande dakramen en ramen die nog niet in de nieuwe generatie worden aangeboden kan de regelbare ventilatie unit Ventil+ worden geleverd.

Prestatie van de luchtstroom (getest op een dakraam maat MK, met bovenbediening)
Ventilatiewaarden VELUX dakraam met ZZZ 214K ventilatie-unit

Hoe werkt het?