Waar ideeën opbloeien
- Transformatie opslagplaats in Tilburg

Het met licht gevulde bakstenen gebouw vlakbij Station Tilburg, dat onderdak biedt aan een IT-bedrijf en restaurant ‘de Houtloods’, werd oorspronkelijk gebouwd door de Nederlandse Spoorwegen als opslagplaats voor hout. 150 jaar lang was het niet toegankelijk voor publiek, net als het omringende gebied. Een paar jaar geleden kwam daar verandering in, toen de gemeente de Spoorzone kocht en begon met de ontwikkeling van een nieuw, stedelijk gebied.
  
Het oorspronkelijke gebouw was een pand dat vervuld was van daglicht en frisse lucht. De galerij aan de zuidkant was open en langs de nok van het dak bevond zich een lichtstaat van dakramen. Het drogende hout zorgde op een natuurlijke manier voor de circulatie van frisse lucht.

Later werd het gebouw omgebouwd tot werkplaats. Muren aan beide zijden sloten het gebouw af en de dakramen werden afgedekt. Tijdens de recente transformatie hebben Bedaux de Brouwer Architecten dit weer teruggedraaid: er zijn nu VELUX modulaire lichtstraten geplaatst, die volop daglicht binnenlaten voor de IT-medewerkers en de bezoekers van het restaurant. Deze zadeldak lichtstraat biedt een prachtig uitzicht op de lucht erboven. Dit is zeker prettig voor de IT-experts, die op de bovenverdieping letterlijk tussen de dakspanten zitten.

Om de benodigde vloerruimte te creëren voor de kantoren hebben de architecten twee grote structuren met eikenhouten lambrisering in de lange gang geplaatst. Daarbinnen bevinden zich vergaderkamers en werkplekken waar mensen afgezonderd en geconcentreerd kunnen werken. De vide daarboven wordt gebruikt voor groepswerk waarbij veel overleg nodig is. Tussen de twee structuren is een auditorium met zitplaatsen voor lezingen en trainingen.

Vanuit het restaurant en de lange gang aan de zuidkant ervaar je het grootste effect van het gebouw. Hier hebben de architecten aan de binnenkant van de bakstenen muren glazen gevels geplaatst die tot aan het plafond reiken. De oorspronkelijke gevel van het oude gebouw is daardoor intact gebleven. Tegelijkertijd komt er een maximale hoeveelheid daglicht binnen en hebben de gebruikers van het gebouw ook uitzicht naar buiten.


Project:
Stichting de Houtloods, Tilburg, NL
Architecten: Bedaux en de Brouwer, Goirle, NL
Locatie: Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg, NL
DAGLICHT DOET ER TOE

EDITIE 26


Daglicht heeft een grote invloed op onze gezondheid en ons gevoel van geluk. Het verrijkt ons leven en stimuleert de stoffen in ons lichaam die voor het geluksgevoel zorgen. Daglicht is belangrijk voor ieder mens. Zonder daglicht zou er voor ons geen leven mogelijk zijn. De nieuwste editie van Daylight/Architecture belicht het vitale belang van daglicht vanuit diverse invalshoeken.

In zijn essay beschrijft Juhani Pallasmaa hoe daglicht interactie heeft met onze zintuigen en hoe vooraanstaande architecten daglicht optimaal verwerkt hebben in hun ontwerpen. Lees er meer over in Daylight/Architecture.

Deborah Burnett behandeld de impact van daglicht op onze gezondheid en ons geluksgevoel. Ze brengt u op de hoogte van de laatste onderzoeken op dit vlak.

Neem contact met ons op: