Met VELUX houdt u uw dakraam of lichtkoepel in topconditie.

Het luchtfilter reinigen

Vervang het filter van uw dakraam op tijd
Het luchtfilter kan verwijderd worden en met de gangbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen gereinigd worden. Tuimel 180° en vergrendel het draaiend gedeelte in de schoonmaakstand en verwijder het filter uit de filterrail. (Nieuwe filters zijn verkrijgbaar bij uw VELUX verkoopmaatschappij).

Schoonmaken van de ruit

Reinig de ruit van uw dakraam met een vochtige doek en niet bijtende of schurende huishoudelijke middelen.

Om de buitenzijde van de ruit schoon te maken, kunt u het draaiend gedeelte 180° tuimelen. Het draaiend gedeelte moet vergrendeld worden door de vergrendelingsschuif in het busje te schuiven links onderaan in het kozijn. Deze veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat beide handen vrij zijn voor het schoonmaken. Reinig de ruit met een zachte, schone en pluisvrije doek, een zeemleren doek, een schone, niet-schurende spons of een ruitenwisser zonder metaal. Schoon water is in de regel voldoende voor het reinigen van de ruit. U kunt normaal gesproken ook niet-schurende huishoudmiddelen gebruiken.

Waarschuwing:

  • Vermijd contact van de ruit met siliconen.
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen die schurende ingrediënten bevatten.
  • Gebruik geen sterk zure of (zeer) alkalische schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de ruit.
  • Vermijd contact met scherpe of schurende materialen inclusief sieraden.
  • Probeer nooit vuil te verwijderen zonder eerst water toe te passen.
  • Als er werkzaamheden zijn in de nabijheid van de ruit, dient u de ruit met een schone plastic beschermhoes af te dekken om hem te beschermen tegen spatten of vlekken van agressieve en schurende ingrediënten.Reinigen van de goten

Voorkom lekkage! Hou de goten van uw dakraam schoon en vrij van mos.
Bladeren en ander vuil moeten uit het gootstuk rondom het dakraam verwijderd worden zodat het regenwater altijd goed afgevoerd kan worden.

Sneeuw en ijs

Houdt uw dakraam vrij van sneeuw en ijs.
Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het water altijd afgevoerd wordt van het raam en van de omliggende goten. Op dezelfde wijze als bladeren en ander vuil verwijderd wordt uit gootstukken en dakgoten moet ook sneeuw en ijs worden verwijderd. Dit om te zorgen dat het smeltwater vrij kan worden afgevoerd.

Beperken van condensvorming

Ventileren zorgt ervoor dat uw huis comfortabel blijft aanvoelen, uw energierekening niet nodeloos oploopt en u zich beter kunt concentreren.
Met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kan condens ontstaan aan de interieurzijde van het glaselement. Dit kan beperkt worden door een radiator onder het dakraam te plaatsen en door de ruimte goed en regelmatig te ventileren.