Hoe je jouw huis gezonder maakt

De voordelen van daglicht en frisse lucht voor je gezondheid

Misschien sta je er niet elke dag bij stil, maar een goed binnenklimaat is belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving. Voldoende blootstelling aan daglicht beïnvloedt je humeur positief, het verbetert je bioritme en daarmee je slaap- en concentratievermogen. Zo voorkom je heel eenvoudig vermoeidheid! Gezonde binnenlucht voorkomt bovendien vocht- en schimmelvorming. Hierdoor voel je je beter en is de kans op de ontwikkeling van allergieën en ademhalingsproblemen veel minder groot. Een goed binnenklimaat ... echt belangrijk! Maar wat kun je doen om je huis gezonder te maken?
VELUX Dakkapel Serre, STUDIO 3-in-1 en het VELUX INTEGRA® uitzettuimelvenster

Waarom dagelijks daglicht zo belangrijk is

Daglicht is dus van vitaal belang voor onze gezondheid. Tegenwoordig zitten we 90% van onze tijd binnen waardoor essentieel wordt ook voldoende daglicht in huis te brengen. Als je gaat verbouwen heb je een mooie kans om meer natuurlijk licht binnen te laten. Naast dat je woning gezonder wordt voelt je huis door een overvloed aan licht groter en aangenamer aan.

Voor een juiste verhouding zou het glasoppervlak in een kamer minimaal 25% van het totaal beloopbare vloeroppervlak moeten zijn. Daarbij zorgt een aantal kleinere ramen voor een betere lichtspreiding en laten dakramen 2x zoveel daglicht binnen als ramen in de gevel.

Ons lichaam kan alleen synchroniseren met het 24-uurs-bioritme van ‘slaap, werk, leven’ door de juiste blootstelling aan licht en duisternis. Zorg daarom ’s nachts voor een effectieve verduistering en overdag voor goede zonwering om oververhitting tegen te gaan.

  • Mensen hebben daglicht nodig voor hun bioritme, voldoende daglicht overdag zorgt voor een goede nachtrust
  • Voldoende daglicht zorgt voor een beter humeur, minder kans op obesitas, meer productiviteit , goede nachtrust en een betere immuniteit tegen ziekten en infecties
  • Betere daglichtomstandigheden vergroten leerprestaties en concentratievermogen tot wel 15%
  • Mensen geven de voorkeur aan daglicht in plaats van kunstmatig licht voor comfort en welzijn
  • Daglicht weerspiegelt miljoenen kleuren en zorgt voor een positieve, aangename sfeer in huis

Ventilatie

Waarom is de luchtkwaliteit in huis belangrijk?

Binnenlucht is gemiddeld 2,5 tot 5 keer slechter dan buitenlucht, doordat verontreinigde stoffen zich ophopen in huis. Mensen ademen gemiddeld 22.000 keer per dag in en uit – ook lucht van slechte kwaliteit. Door te koken, te douchen en schoon te maken, voegt een gezin gemiddeld dagelijks 10 liter vocht toe aan de binnenlucht. Deze vochtige lucht is moeilijker te verwarmen en kan zorgen voor schimmelvorming.

Ongeveer 10 tot 50% van alle gebouwen op dit moment heeft last van een te hoge luchtvochtigheid. Mensen die wonen in vochtige huizen hebben 40% meer kans op het ontwikkelen van astma en andere luchtwegaandoeningen. Frisse buitenlucht zorgt dat de temperatuur in huis daalt wat zorgt dat je niet oververhit raakt. Frisse lucht zorgt ervoor dat je ’s ochtends alerter wakker wordt en overdag productiever bent

Goed licht om bij te werken

Als een werkplek goed verlicht is, is het een fijne plek om te werken. In de keuken moet er voldoende daglicht vallen op het aanrecht en het fornuis. Daarnaast is het ook fijn om naar buiten te kunnen kijken terwijl je bijvoorbeeld de afwas doet. Het is ook heerlijk als je vanachter je bureau naar buiten kunt kijken. In een werkkamer is het prettig als het daglicht vanaf de zijkant komt, zodat je geen last hebt van fel licht op je beeldscherm.

Keuken

 

Een raam naast het aanrecht biedt de beste werkverlichting. In keukens met een kookeiland kan een lichtkoepel voor optimale werkverlichting zorgen.

Werkruimte

 

De optimale locatie voor een werkplek is direct naast het raam, met daglicht dat vanaf de zijkant binnenvalt. Als een werkplek zich midden in de kamer bevindt, kun je optimaal genieten van daglicht met een dakraam.
Daglicht en frisse lucht

Zorg voor meer frisse lucht

Een verbouwing is een uitstekend moment om een gezond binnenklimaat te creëren met veel frisse lucht.

VELUX daglichtoplossingen

Wie aan een dakraam denkt, denkt vaak automatisch aan VELUX. VELUX is synoniem geworden voor het originele dakraam. Je kent waarschijnlijk ons grenenhouten dakraam dat scharniert in het midden.

Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn? Bijvoorbeeld ons op afstand te bedienen VELUX INTEGRA® dakraam, het CABRIO® balkonvenster of de vergunningsvrije VELUX dakkapel.

Productmogelijkheden hellend dak

Direct aan de slag