Stadsappartementen | Amsterdam

Zesenvijftig ramen creëren zee van licht in appartementen in Amsterdam

De Buiksloterham in Amsterdam is een gebied waar menig vrij kavel wordt uitgegeven. Hierdoor kent dit deel van onze hoofdstad veel opvallende panden. CHNL architecten & adviseurs kreeg het voor elkaar om daar nog een in het oog springend gebouw aan toe te voegen. Via collectief particulier opdrachtgeverschap verschenen er drie unieke appartementen. Ze danken hun karakter aan een gevel van zinkbanen en maar liefst 56 VELUX dakramen. Deze dakramen zorgen daarmee voor een zee van licht in de woningen.

Aangepast ontwerp

Het oorspronkelijke ontwerp kwam van een ander architectenbureau, maar CHNL architecten & adviseurs heeft dit verder uitgewerkt om de technische en economische haalbaarheid te waarborgen. “In het oorspronkelijke ontwerp was het gebouw helemaal van betonelementen gemaakt en was er onder andere gekozen voor glasvliesgevels”, vertelt Ivo Verboon, mede-eigenaar van CHNL. De betonnen gevel en het dak zijn vervangen door zink. “Dat is natuurlijk heel sprekend voor het ontwerp. De glasvliesgevels in het dakvlak zorgden voor problemen op het gebied van waterdichting en installatie en zijn vervangen door een reeks VELUX dakramen. De grootste uitdaging was om de detaillering van het gebouw zo aan te passen, dat het tegen normale kosten uitvoerbaar was.”

Veel daglicht

De bewoners hechten veel waarde aan licht in hun woning. Dit verklaart de initiële keuze voor glasvliesgevels. “Het oorspronkelijke ontwerp moest flink worden aangepast, waarbij de ruimtelijke uitgangspunten moesten worden behouden.” Daarom bestaat nu zowel de voor- als de achterzijde van de gevel bijna volledig uit VELUX dakramen. “Het brengt een zee van licht. Je hebt het uitzicht over het IJ aan een kant en we hebben het noordelijk licht ook binnengehaald. Daglicht is bij ons een uitgangspunt bij iedere ontwerpopgave en ik vind het hier erg goed geslaagd.”

Licht, lucht en comfort

Niet alleen de behoefte aan licht gaf de doorslag om voor VELUX dakramen te kiezen. Ook ventilatie was een belangrijk aspect. Zoveel ramen wil je natuurlijk wel gemakkelijk kunnen bedienen, daarom zijn er VELUX INTEGRA® dakramen gebruikt. Deze zijn op afstand bedienbaar en in dit ontwerp werken ze op zonne-energie. “Ideaal, omdat anders voor al die 56 ramen, ook 56 elektriciteitsleidingen met transformatoren aangelegd zouden moeten worden. Zo werd een enorme wirwar aan installaties voorkomen en was eigenlijk alles in één keer opgelost.” De bewoners kunnen zelf eenvoudig de hoeveelheid licht en ventilatie bepalen. “Juist door de elektrische bediening van zowel de ramen zelf, als de verduistering, biedt het een hele goede mogelijkheid om het wooncomfort te reguleren.”

Uniek in een wijk met diversiteit

Ivo Verboon is erg tevreden met het eindresultaat. “Er komt zoveel licht binnen door beide zijden van de gevel. Ik vind het een heel geslaagd beeld geworden”. Daarnaast is het zinken dak een echte eyecatcher. “Het gebouw heeft een sterk karakter door de zinken toepassing”. Dat maakt het ook toekomstbestendig. “Met zink heeft het een schoonheid gekregen waarvan we weten dat het er over 50 jaar nog precies hetzelfde uit ziet”, vertelt Verboon. Maar je moet ervan houden: “You love it or you hate it.” Alle kavels in de wijk hebben stuk voor stuk een eigen identiteit. “Het is juist leuk om in een wijk waar al zoveel diversiteit is, toch een uniek gebouw neer te zetten.”


VELUX inspiratieprojecten