LUX Huizen

Geïntegreerde dakoplossing geeft nieuwbouwwijk energie, licht en opvallende zuiverheid

In Huizen verrijst momenteel de woonwijk LUX Huizen. De eerste fase is inmiddels afgerond en kent 20 energieneutrale prefabwoningen van Slokker Innovate. Architectenbureau Mulleners + Mulleners is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp van de wijk. Samen met Slokker Innovate voegden zij nieuwe expressiemogelijkheden aan de woningen toe, zodat deze volkomen passen in dit ontwerp. Het perfecte dak, dat aan de energie-, daglicht- en esthetische eisen voldoet, werd gevonden in de Navitect II van Emergo. Navitect II bestaat uit pv-panelen die geïntegreerd zijn in het dak. In dit energiedak zijn VELUX dakramen subliem geïntegreerd waardoor er een fraai en zuiver beeld ontstaat.

Prefab bouwen aan een tuindorp

Dit bijzondere project kent een aantal belangrijke spelers. Koos Wessels (directeur) en Jan-Willem de Lange (development engineer) van Emergo zijn drijvende krachten achter het toegepaste prefabdak. Wim Stroobach speelt als architect bij Mulleners + Mulleners ook een sleutelrol. Hij vertelt gepassioneerd over het project: “Lux Huizen is een autoluwe wijk, geïnspireerd op de tuindorpen van vroeger met woningen die aansluiten op de kleinschaligheid van de dorpse omgeving. Er is gebruik gemaakt van het prefabsysteem van Slokker Innovate. Om de genoemde aansluiting met de omgeving te creëren, ben ik gestart door samen met hen te kijken of het mogelijk was traditionele elementen aan het prefabsysteem toe te voegen.”

Mooi en strak kaplandschap

Dat lukte en daardoor werd het onder andere mogelijk om hoekwoningen en tussenwoningen van een topgevel te voorzien. “Toen we dat eenmaal voor ogen hadden, wisten we bijvoorbeeld dat we met het kaplandschap konden gaan spelen. Langs- en dwarskappen wisselen elkaar nu af. Daarnaast werken we met een kleursprong, sprongen in de gevel en variëren we in korrelgrootte en de lengte van de blokken om de wijk stedenbouwkundig vorm te geven.”

Stroobach vindt het project erg geslaagd. “We hebben onder andere een mooi strak kappensilhouet weten te creëren, dit dankzij de witte overstekken en windveren. Sleutelrol speelt het pv-systeem van Emergo dat schitterend matcht met de platte keramische dakpan die overal terugkomt. Als kers op de taart passen de VELUX dakramen naadloos in het stramien van de pv-panelen. De dakpannen, het pv-systeem en de dakramen zijn dus volledig in elkaar geïntegreerd. Het dak geeft een architectonische zuiverheid, rust en helderheid die je gelijk ervaart als je door de wijk loopt.”

Paneel met uitstraling van een dakpan

Het pv-systeem dat zo goed aansluit bij het ontwerp is het Navitect II energiedak van Emergo. Koos Wessels van Emergo legt uit: “Wim Stroobach zag dit pv-systeem in een ander project, was enthousiast en wilde het ook in Huizen hebben.

 Het was een interessant project waarbij we al vroeg aan tafel zaten en in samenspraak met Slokker en Mulleners + Mulleners vanaf ontwerp tot en met realisatie actief hebben meegedacht. Per woning is gekeken hoeveel panelen er nodig zijn om aan de EPC-norm van 0 te voldoen. Er is gekozen voor een pv-paneel dat door zijn grootte nog meer in de buurt van de uitstraling van de dakpan komt. Het pv-systeem is vlak, de dakpannen zijn vlak, waardoor het mooi in elkaar overgaat, en dat sprak de architect gewoon enorm aan.”

Bijzondere diepte dakraam

Uniek aan het dak is ook de manier waarop de dakramen erin zijn verwerkt. Emergo kwam samen met VELUX tot een oplossing waarbij de pv-panelen en dakramen een geheel vormen. Jan-Willem de Lange vertelt over de samenwerking: “Nadat wij ons pv-systeem in de markt hebben gezet, nam VELUX contact met ons op. Ze wilden hun dakvensters graag integreren in ons systeem. Het was een prettige samenwerking waar vanuit beide kanten veel energie in is gestoken. Uniek is onder andere dat het VELUX dakraam 40-45 mm dieper is ingebouwd. Hierdoor liggen ze vlak met het pv-systeem waardoor een rustig beeld ontstaat. Dat hebben we samen ontdekt. Ook zijn de lijsten en gootstukken van het dakraam zwart, waardoor het hele dak in dezelfde kleurstelling wordt opgeleverd.”

Interessant maar rustig daklandschap

Architect Stroobach is dan ook zeer te spreken over het systeem. “De eisen en wensen qua duurzaamheid nemen natuurlijk toe. Je gaat al snel richting de twaalf panelen op het dak. Daar ligt als architect altijd de mooie uitdaging om dit vorm te geven. Wat zo fijn is aan dit product is dat alles qua maatvoering op elkaar is afgestemd. In plaats dat innovatie op innovatie is gestapeld, zijn de verschillende disciplines hier echt mooi geïntegreerd. Het daklandschap in deze wijk is hierdoor nu interessant maar ook rustig.”

Prachtige ruimtes vol licht

Tot slot benadrukt Stroobach de grote rol die daglicht speelt in de ontwerpen van Mulleners + Mulleners, ook in dit project. “We hadden de mogelijkheid om hele grote raamopeningen te maken. De bewoners wanen zich in een zee van licht en hebben veel uitzicht, onder andere op het hofje in het midden van de wijk. Omdat we het parkeren zoveel mogelijk uit het zicht hebben opgelost, konden we dit hofje maken en zijn de woningen als een soort van korrels daar omheen ontworpen.” Ook de dakramen laten een zee van licht binnen, mede dankzij de gekozen helling. “De zolders van de woningen zijn erg ruim. Dankzij de dakramen en de hoeveelheid licht die ze opleveren, worden deze zolders helemaal fantastisch. Het zijn echt prachtige ruimtes.”


VELUX inspiratieprojecten