Wat is condens?
Als het weer wat kouder begint te worden, gaat men het binnen behaaglijk maken. De kans op condens zal daardoor toe nemen. Condens ontstaat doordat waterdamp in (warme) lucht in aanraking komt met een koud oppervlak. In een VELUX product zijn dat:
- Het glaselement
- Scharnieren
- Lijstwerk (afdeklijsten, bovenkap)
Dit is te herkennen aan bijvoorbeeld druppels over het glaselement, druppels onderin de hoeken aan de binnenzijde, druppels op het vaste gedeelte of druppels tegen de achterzijde van het lijstwerk.
Oorzaken:
Staat het dakraam op of is de ventilatieklep geopend? Warme, vochtige lucht wil naar buiten toe. Het zal dan in aanraking komen met het koude lijstwerk rondom het dakraam. Hier zal het condenseren. De hoeveelheid condens kan zo groot worden, dat dit terugvalt over de scharnieren of langs de rubbers, wat kan worden ervaren als lekkage. Dit kan al vanaf 4 graden of kouder gebeuren.
Oplossingen:
De oplossing is te vinden in de manier van ventileren. De ruimte heeft een hoog luchtvochtigheidsgehalte en deze moet omlaag. Ventileren in koudere periodes, zoals herfst en winter, is daarom anders dan in de lente en zomer.
Is het 4 graden Celsius of warmer en is het droog? Dan is achtergrondventilatie via de bedieningshandgreep een goede optie. Het dakraam openen kan natuurlijk ook.
Is het kouder dan 4 graden Celsius? Houdt dan het dakraam en bedieningshandgreep gesloten. Ventileer dan door het dakraam 3 tot 4 keer per dag, gedurende 10 tot 15 minuten, te openen. Let op: kies een droog moment.
Mocht je ondanks dit advies toch last houden van bovenmatige condens, neem dan gerust contact met ons op.