Hoe kunnen bedrijven hun duurzame ambities in de praktijk brengen? Die vraag stelt Velux aan deskundigen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. In dit artikel spreken we met Karo van Dongen, voorzitter van de Groene Huisvesters (een samenwerking tussen corporaties, het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, de Woonbond en Aedes). Van Dongen vertelt dat alle woningcorporaties bezig zijn met verduurzamen en dat ze, door het delen van successen en falen, elkaar inspireren en van elkaar leren. “Dat is nuttig om verder te gaan dan die eerste stap van de CO2-reductie. Wat je vooral wilt, is dat met verduurzaming de kwaliteit van het huis verbetert. Dát is onze grootste opgave.”
“Er staan in Nederland zo’n 10 miljoen woningen. Daarvan hebben woningcorporaties ongeveer 2,3 miljoen in eigendom en beheer. De ambitie is om die 2,3 miljoen woningen in 2050 CO2-neutraal te hebben. Dat is de grote ambitie, want het is een grote opgave om deze woningen allemaal te verduurzamen, zeker als ze ouder zijn. Een van de eerste dingen is zorgen dat de woning zo min mogelijk energie nodig heeft om te verwarmen. Als je dan kijkt naar de woningvoorraad in Nederland, zowel huur- als koopwoningen, zie je dat een hele grote groep woningen van voor de jaren 80 veel energie verbruiken. Daar is heel veel te doen.”
Huurders vragen om verduurzaming
Gelukkig gebeurt er veel op dit vlak. “Inmiddels zijn alle woningcorporaties bezig met verduurzamen. Er zijn dan ook al veel woningen verduurzaamd en alles wat nu gebouwd wordt is kwalitatief echt goed”, aldus Van Dongen. “Er zijn heel veel ontwikkelingen en het gaat echt snel, maar we zijn er nog niet. De vraag is nu acuut en grootschalig.”
Van Dongen stelt dat de vraag naar verduurzaming van huurwoningen sterk is toegenomen de laatste jaren. “Een paar jaar geleden maakten wij ons zorgen om de vraag ‘hoe krijgen we onze bewoners zo ver om mee te doen?’” Hij legt uit dat om een complex te kunnen verduurzamen 70% van de huurders hiermee moet instemmen. “Nu zeggen huurders tegen ons: ‘Wanneer wordt mijn huis verduurzaamd? Als ik pas in 2035 aan de beurt ben, zullen mijn kosten tot die tijd steeds harder stijgen.’”
Het stijgen van de woonlasten is iets waar woningcorporaties zich steeds meer mee bezighouden, licht Van Dongen toe. “Woningcorporaties zijn er om betaalbaar wonen te organiseren. Wij kijken naar de huurprijs, maar ook meer en meer naar de woonlasten. Binnen die woonlasten wordt de energiecomponent steeds belangrijker en je ziet de energielasten ineens heel hard stijgen. Naast de urgentie vanwege het klimaat, is de portemonnee een belangrijke reden van die omkeer bij huurders.”