Bijna 60% van alle Europeanen woont in een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning,met gemiddeld twee volwassenen per eengezinswoning4. Drie op de vier van deze huizen zijn echter niet energieefficiënt5. Huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de energieconsumptie en 36% van de CO2-uitstoot in Europa. Er is dus een duidelijke behoefte aan meer energie-efficiënte huizen in Europa6. Om die reden zijn particuliere huiseigenaren de sleutel tot het realiseren van een energie-efficiëntere gebouwenvoorraad.
Particulieren motiveren om te renoveren
Of een huis gerenoveerd kan worden met energie-efficiëntie en gezondheid als uitgangspunt, hangt af van de middelen die de huiseigenaar tot zijn beschikking heeft. Onderzoek door Copenhagen Economics toont aan dat het gemiddelde Europese huishouden € 139.000,- aan beschikbaar kapitaal bezit. Rekening houdend met de nationale verdeling van welvaart, betekent dit dat 70% van de Europese huishoudens zich een stapsgewijze renovatie kan veroorloven. Beschikbaar kapitaal wordt in deze analyse gedefinieerd als financiële activa zoals spaargeld, aandelen etc., en niet-financiële activa wordt gedefinieerd als beschikbaar vastgoed/overwaarde.
4 “De relatie tussen de kwaliteit van de woning, de sociaaleconomische status en de gezondheid in de EU28 en haar lidstaten ', Ecofys 2016.
5 COM (2016) 860 final Annex
6 European Commission, Buildings (2017), available here: https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-efficiency/buildings