Het groeiende gevaar van energiearmoede

Eten of warmte? Dit is het dilemma waarmee 49 miljoen Europeanen wakker worden op een koude dag. En de gevolgen zijn overduidelijk: tweemaal zoveel mensen hebben een slechte gezondheid wanneer ze in armoede leven.

In het rapport wordt energiearmoede uitgelegd als de belemmering van mensen om hun huis adequaat op te warmen. De belangrijkste bijdragen aan energiearmoede zijn de stijgende energieprijzen, een lager inkomen (door inflatie) en niet-energie-efficiënte gebouwen.

De Healthy Homes Barometer van dit jaar geeft weer dat Europeanen die economische moeilijkheden ondervinden waarschijnlijk ook energiearmoede ervaren. Kijkend naar het Europese economische landschap, heeft één op de drie moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. En meer dan de helft van deze mensen leeft in een koude woning. Vijfenveertig procent houdt de temperatuur in huis bewust lager om hun energierekening te verlagen3.

De gezondheidsrisico's van het wonen in een koude woning

Deze mensen leven niet alleen in koude, maar ook in ongezonde gebouwen. Europeanen die in energiearmoede leven, lopen drie keer meer kans om in een vochtig, ongezond gebouw te leven. En het leven in een koud huis heeft ook grote gevolgen voor de gezondheid. Bijna tweemaal zoveel Europeanen ervaart een slechte gezondheid als ze hun woning niet in de winter op een comfortabele temperatuur kunnen houden.

Healthy Homes Barometer (2016)

Download
HHB 2017
voor NL

Comfort en welzijn
stimuleren renovatie

Download
het totale
rapport

Het onderzoek is uitgevoerd door...

Wanneer Europeanen hun huis niet warm kunnen houden in de winter:


Twee keer zoveel kans op een slechte gezondheid


Twee keer zoveel gebrek aan daglicht


Drie keer zoveel vochtproblemen in huis

Neem contact met ons op: