Pv-panelen zijn vaak een fundamenteel onderdeel van een energieneutrale woning. Zo ook bij de 29 woningen in de nieuwbouwwijk ‘Gildenhof’ in Dronten. Elk huis is voorzien van 23 zonnepanelen. Essentieel voor de energievoorziening, maar een uitdaging met betrekking tot de behoefte aan daglicht in de achterliggende ruimten. Hoe creëer je een energieneutrale, betaalbare woning die ook comfortabel is? In de zoektocht naar het antwoord op deze vraag richtte het verantwoordelijke bouwteam zich tot VELUX. Samen kwamen ze tot een passende oplossing. Met dakramen die perfect aansluiten bij het indak zonnepanelensysteem werd de daglichtopbrengst gegarandeerd.
Uitgedaagd door gemeente
‘Gildenhof’ is uniek in zijn soort. Het is namelijk het eerste project in Flevoland waarbij de woningen evenveel energie opwekken als de bewoners verbruiken. IJsselland Ontwikkeling is de initiatiefnemer. Deze vastgoedontwikkelaar werkte, net als in eerdere projecten, samen met FIER architecten en Bouwbedrijf De Bruin-Putten. Frans van de Wetering van IJsselland Ontwikkeling legt uit hoe het project tot stand kwam: “De gemeente had een blinde vlek in het bestemmingsplan, een locatie waar ooit 93 appartementen zouden komen. Dit kwam echter niet van de grond. We werden eigenlijk door de gemeente uitgedaagd om er een bijzonder project te verwezenlijken. Dat het grondgebonden woningbouw moest zijn en gericht op starters, waren eigenlijk de enige uitgangspunten.”
Starterswoning zonder energielasten
Uiteindelijk werd er besloten om 29 energieneutrale woningen te bouwen, met een verkoopprijs vanaf € 169.000. Energieneutraal wil zeggen dat de woningen bij normaal gebruik minimaal net zoveel energie opwekken als een modelgezin gebruikt. Van de Wetering: “Dat is voor starters erg interessant, want het betekent dat ze geen energielasten hebben. Bovendien was het hierdoor ook mogelijk om meer hypotheek te krijgen.”
Goede voorbereiding, samenwerking en afstemming
Energieneutraal bouwen vergt wel net iets meer van het ontwerp, de installaties en de bouwtechniek. Thom Grevengoed van Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V: “Het betekende onder andere dat we luchtdicht moesten bouwen. Tijdens de voorbereiding moet je dan al goed nadenken over de kritische details, zoals de luchtdichtheid van de dakramen en dit gedurende het proces ook toetsen.” Maar ook de afstemming tussen verschillende partijen is van groot belang. Willem-Alex Jansen van FIER architecten: “Als je energieneutraal wil bouwen, moet iedereen gelijk zijn eigen discipline meenemen om tot het ultieme product te komen. Daarom was de installateur Breman Hasselt direct bij het project betrokken. Als je traditioneel bouwt, werk je stapje voor stapje. Eerst doet de architect zijn werk, dan de adviseur, dan de aannemer, etc. De installatie is dan bij wijze van spreken een soort toevoeging. Bij energieneutraal bouwen bepalen de eisen aan de schil en de benodigde installaties het ontwerp, alles moet hierin geïntegreerd zijn.”