De Poorters van Montfoort

De Poorters van Montfoort toont aan dat de Active House visie met een maximale energieprestatie, een hoge leefbaarheid en veel daglicht ook mogelijk is in bestaande woningen en niet voorbehouden is aan nieuwbouw. De Active House specificaties zorgen voor de spelregels om een duurzame, gezonde woning te kunnen (ver)bouwen, terwijl de ontwerpvrijheid behouden blijft.

Duurzaam renoveren volgens de Active House principe

De Poorters van Montfoort is een Nederlands renovatieproject waarbij tien sociale huurwoningen van energielabel E naar energielabel  A++ zijn opgewaardeerd volgens de Active House principes. Woningcorporatie GroenWest zorgt daarmee voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met meer daglicht en frisse lucht voor de bewoners. Voor de betrokken partijen is het project een voorbeeld om te tonen hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan een energie-effici├źnte, kwalitatief hoogwaardige bouw- en levensstandaard voor de toekomst.

Projectdetails

Project:   Poorters van Montfoort
VELUX producten: 
  • VELUX INTEGRA┬« dakramen (elektrisch bediend op netstroom, blank afgelakt, type GGL S06 307321) voorzien van elektrisch te bedienen rolluiken
  • Dakterrasvenster Triple (type GEL M08 SE0W328), blank afgelakt voorzien van buitenzonweringen (handbediend).
Architect:
BouwHulp Groep, Eindhoven
Opdrachtgever:
WBV GroenWest te Woerden
Fotografie:  Torben Eskerod Photography


Eerlijk gezegd was het wooncomfort in huis voor de verbouwing zeer slecht. Dat is nu veranderd. We staan daarnaast ook versteld van de extra ruimte die we nu hebben op zolder. Dankzij de renovatie hebben we nu vier slaapkamers. Dat is geweldig voor een gezin met vier kinderen. Het is echt een nieuwe start voor de komende jaren.

Edwin Hamelink, al twee decennia bewoner van de Poorterstraat in Montfoort

Voor

Na

Key design elementen & bereikte doelstellingen


Daglicht toevoegen aan de woning
Het architectenbureau BouwhulpGroep kreeg de opdracht de Active House-principes in de constructie van de huizen aan de Poortstraat te implementeren. Het bureau besloot extra ruimte en licht te creëren door de bergzolders van de huizen te benutten. De zolder werd een volwaardige ruimte. Het resultaat was een nieuwe kamer met dakterras. De benedenverdieping, eerste verdieping en het trappenhuis werden verbouwd om te zorgen dat het hele huis zou profiteren van lucht en daglicht van boven. Dankzij de overvloedige hoeveelheid daglicht, doen de smalle, diepe huizen nu licht en ruim aan.

Een gezond binnenklimaat
Omdat mensen 90 procent van hun tijd binnen doorbrengen, heeft de kwaliteit van het binnenklimaat een aanzienlijke invloed op de gezondheid en het comfort. Een goed binnenklimaat is een essentiële eigenschap binnen de Active House-visie. Het moet een integraal deel van het huisontwerp uitmaken om goede daglichtcondities, een goed thermisch milieu en goede binnenluchtkwaliteit te garanderen.

Goede ventilatie in De Poorters van Montfoort wordt op diverse manieren bereikt. Op alle verdiepingen zijn op strategische plaatsen ramen in de gevel aangebracht en op de bovenste verdieping op afstand bedienbare dakramen van de vloer tot de dakrand. Dit zorgt enerzijds voor horizontale kruisventilatie op alle verdiepingen. Anderzijds creëert het openen van de dakramen op de bovenste verdieping rond het open trappenhuis een (verticaal) schoorsteeneffect dat verbruikte lucht van de beide verdiepingen eronder omhoog leidt en door het dak laat ontsnappen. Deze strategie zorgt bovendien ‘s zomers voor een welkome afkoeling van de huizen.

's Winters zorgt een mechanisch ventilatiesysteem met CO2-sensoren voor een comfortabele en gezonde luchtcirculatie. De Active House-evaluatie toont aan dat het maximale Co2-niveau in de kamers tussen 325 en 350 ppm boven de CO2-concentratie in de buitenlucht ligt, ver beneden de drempelwaarde van de 500 ppm die nodig is om niveau 1 te behalen bij de binnenluchtkwaliteitparameter.

Een uitstekende energieprestatie
Het project richt zich op het maximaliseren van het verbruik van niet-hernieuwbare energiebronnen, milieubelasting van emissies naar lucht, bodem en water, en zoetwater consumptie. Om de woningen te voorzien van energie, een 19,5 m2 fotovoltaïsche (PV) array en 4.5 m2 zonnecollectoren werden geïnstalleerd op elk dak.

In plaats van het gebruik van gas ketels of schoorstenen, het nieuwe verwarmingssysteem maakt gebruik van een warmtepomp gevoed door de PV-modules. Alle essentiële technische installaties - warmtepomp, boiler en omvormers voor het PV-systeem - zijn geconcentreerd in een bijkeuken in de straatkant bijgebouw.

Dientengevolge werd verwarmingsvraag van de huizen verlaagd met een factor van meer dan vijf, en de totale energiebehoefte werd minder dan de helft van wat het vóór renovatie was. Met uitzondering van de elektriciteit gebruikt voor verlichting en huishoudelijke apparaten, wordt alle energie die wordt gebruikt in de huizen onder hernieuwbare bronnen (de zonne-panelen, de PV-installatie en de warmtepomp). In totaal is 100% van het energieverbruik van de gebouwen komt nu uit hernieuwbare bronnen.

Het projectteam ook nieuw geïsoleerde alle delen van de gebouwschil. Zij voegden een geheel nieuw dak, geïsoleerd van de bestaande gevels en voegde een nieuwe baksteen geconfronteerd, en verving de oude, slecht geïsoleerde ramen - die dunne, aluminium frames gehad - met nieuwe, driedubbele beglazing modellen met houten frames. (Al het hout gebruikt in de renovatie is ofwel FSC- of PEFC-gecertificeerd). De bestaande vloer werd vervangen door een nieuwe, zeer geïsoleerde betonnen vloer.

De beslissing om de primaire structuur van de bestaande huizen te behouden aanzienlijk verminderd de gebruikte voor de herinrichting middelen. Het beton en metselwerk die deel uitmaken van de partij muren en vloerplaten zijn in het bijzonder energie-intensief te produceren, met de wereldwijde cementindustrie alleen 4-5% van alle CO2-uitstoot wereldwijd veroorzaken.

Partners

Partners:
VELUX A/S, Danfoss

Partners projectontwikkeling en realisatie:
Bouwhulp Groep Architects, Bam Woningbouw,

Adviesbureau:
Nieman Engineering Advisors

Active House radar calculation:
Grontmij