Hoe kunnen bedrijven hun duurzame ambities in de praktijk brengen? Die vraag stelt Velux aan deskundigen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. In dit artikel gaan we in gesprek met Brigitte Berends, programmamanager Klimaat van het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en initiatiefnemer van Kwartiermakers in de Bouw.
“De opgave die we in Nederland hebben op het gebied van renovatie van de gebouwde omgeving is gigantisch”, stelt Berends. “Door in de gebouwde omgeving huizen te renoveren kunnen we ook daar de energiebesparing realiseren die we nodig hebben om een forse bijdrage te leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot.”
De belangrijke rol van renovatie
In het Klimaatakkoord heeft de Nederlandse overheid als doelen gesteld: het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% ten opzichte van 1990. Het kabinet pleit in Europa voor een broeikasgasreductie van 55% in 2030.De gebouwde omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Om de doelstellingen te behalen, moeten per dag ongeveer duizend gebouwen energieneutraal of -positief gemaakt worden.
Het renoveren van de bestaande bouw is een essentiële stap in de richting van dit doel. Berends: “Het is belangrijk dat we daar beginnen. Niet alleen om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ook om de energierekening betaalbaar te houden, huizen comfortabel te maken en aan te passen aan de eisen van de 21e eeuw. Veel naoorlogse woningen zijn sterk verouderd en ‘lekken’ energie. Door die aan te pakken, kun je een bijdrage leveren aan verduurzaming, maar ook aan het binnenklimaat van de woningen. Het draait dan ook niet alleen om de technische renovatie van het object, maar juist ook om her verbeteren van het welzijn van de bewoners.”
Dezelfde taal spreken
Er moet nog een hoop gebeuren om de doelen te behalen. Toch ziet Berends wel degelijk positieve bewegingen. “Als ik kijk naar het dagelijks nieuws, dan zie ik elke dag wel 1, 2, 3 artikelen voorbij komen over klimaatverandering. De urgentie om de CO2-uitstoot te reduceren - om dit hoog op de agenda te krijgen en daadwerkelijk te gaan doen - wordt alleen maar groter. En als ik dan kijk naar alle partijen en belanghebbenden, dan zijn we er klaar voor om daar een goed programma voor te maken.”
Ze maakt hierbij de kanttekening dat het hiervoor wel nodig is dat iedereen elkaar begrijpt. “Ik zie in het speelveld van woningcorporaties, de bouwsector en gemeenten dat het keihard nodig is om elkaar te begrijpen. Om dezelfde taal te leren spreken. Om te begrijpen waarom bepaalde dingen niet lukken. Waarom het alleen niet lukt en waarom je elkaar nodig hebt.”
De noodzaak van een integrale aanpak
Berends stelt dat alle disciplines binnen de bouwsector samen moeten komen om huiseigenaren een integraal renovatieaanbod te kunnen bieden. “De belangrijkste ontwikkeling die ik momenteel zie, is het besef dat verduurzamen binnen de gebouwde omgeving een integrale aanpak vergt. Dat het renovatieaanbod volledig op elkaar is afgestemd moet zijn. Dat de technieksector bijvoorbeeld goed samenwerkt met de isolatiesector.”
Hier maakt het NRP zich dan ook hard voor. “Wij vinden het heel belangrijk dat de verschillende disciplines uit de bouwsector bij elkaar komen om de vertaalslag te maken naar zo’n integraal renovatieaanbod.”